ThemeGalaxy DIY: tvořte schémata pro Samsungy přímo v telefonu [vyzkoušeno]

Samsung již v roce 2015 s velkou pompou spustil svůj editor pro tvorbu schémat, záhy se však ukázalo, že se k němu běžný uživatel nemá šanci dostat. Přístup k editoru byl umožněn jen vybraným profesionálním designérům. Jistě, postupem čase se na XDA fóru objevil ke stažení Samsung Theme Editor ve verzi 3.00, schémata z něj však u nejnovějších Samsungů s Androidem Nougat fungují jen napůl. Jinými slovy, schéma v telefonu vypadá odlišně od toho, jak jste si jej naprojektovali v editoru.

Pokud si pro svůj smartphone řady Galaxy Note, Galaxy S, Galaxy J a Galaxy A přesto chcete vytvořit vlastní schéma, můžeme vám doporučit aplikaci themeGalaxy DIY. Aplikace byla ještě v polovině října ke stažení na Google Play, ovšem z neznámých důvodů z obchodu zmizela. Vývojáři si však nevzdali, k aplikaci připravili samostatnou webovou stránku a instalační soubory umístili ke stažení na fóru XDA-developers. Pro využívání aplikace navíc není třeba root.

(Pozn. red.: Autor článku neručí za škody způsobené softwarovými zásahy do vašeho telefonu a instalací aplikací mimo Google Play. Veškeré zde zmiňované úkony tak provádíte na vaše vlastní riziko. Návod je určen zejména pro zkušené uživatele)

Vytváříme si své první schéma

Po spuštění aplikace vás uvítá krátký tutoriál, po jehož proklikání můžete rovnou vytvářet nové schéma. Začnete nastavením tří základních barev, jedna je použita pro horní lištu, druhá jako barva primární a třetí je doplňková. Své vlastní barvy může mít i vysunutá notifikační lišta, můžete si vymyslet nové odstíny nebo „zdědit“ dříve nakombinované barvy.

Klepněte pro větší obrázek
Základní nabídka aplikace ThemeGalaxy DIY

Následně můžete upravit vzhled klávesnice, a to kompletně od podbarvení tlačítek až po barvu psaných písmen. Následně je možné upravit vzhled jednotlivých podporovaných aplikací třetích stran, nezáleží přitom na tom, zda je v telefonu máte, či nikoliv. V dalším kroku lze „z přebarvování“ vyloučit některé vybrané systémové aplikace, kterým zůstane původní vzhled. V posledním kroku je třeba schéma pojmenovat a volitelně k němu přidat wallpaper, custom balík ikon či obrázek, který se zobrazí na Always On displeji.

Klepněte pro větší obrázek
Upravit lze i vzhled klávesnice

Následuje build schématu, které se následně nabídne k instalaci. Schéma poté najdete v nabídce Nastavení - Pozadí a motivy - Motivy, kde jej můžete ručně nastavit kliknutím na tlačítko Ukázka zdarma.

Je tu ale jedno ale...

Samsung si schémata úzkostlivě brání, protože je to pro něj business jako každý jiný. Vaše schéma, které jste vytvořili neoficiální cestou, můžete pustit pouze v desetiminutovém Trial režimu. Po deseti minutách se schéma deaktivuje a telefon sám nastaví dřívější „plnohodnotné“ schéma. Pokud si váš „výtvor“ chcete nechat zobrazit napořád (proto ostatně své vlastní schéma vytváříte), je třeba dočasně zablokovat obchod Samsung Theme Store. A my vám ukážeme, jak na to.

Pokud na vašem smartphonu řady Galaxy nemáte root, máte všehovšudy dvě cesty, jak obchod se schématy zablokovat. První možností je využít blokátor nainstalovaných balíčků (tzv. Package Disabler). My jsme měli již z dřívějška zakoupený Package Disabler Pro, který však v současné době již není k dispozici ke stažení. Podle recenzí by však měla obdobně fungovat např. tato aplikace z Google Play. Po aktivaci schématu stačí zablokovat položku Samsung Themes (com.samsung.android.themestore). Blokaci lze samozřejmě kdykoliv vypnout.

Druhá možnost je o něco náročnější, ale nestojí vás ani korunu. V prvé řadě je třeba stáhnout a nainstalovat aplikaci ThemeStore Control Generator z XDA fóra. Ta v interní  paměti ve složce themeGalaxy vygeneruje instalační soubor themecontrol.apk. Ten je třeba opět nainstalovat, původně stažený instalátor můžete následně smazat.

Následně je třeba jít na stránky Samsung SEAP, vyplnit zde svůj Samsung účet a vyplnit povinné položky ve formuláři SEAP Enrollment Form. Registrovat se budete pro Build and Test - Developer Registration. Z nabídky následně vybereme My license keys - Generate Licence Key. Zaškrtněte Development, vyberete Enterprise licence key a dejte klíči nějaký název, třeba  test. Tento klíč pak např. přes rozepsaný e-mail nebo Samsung Flow překopírujte do aplikace ThemeStoreControl a stiskněte tlačítko pod kódem a následně Enable Admin.

Klepněte pro větší obrázek
Nějak takto vypadá váš vygenerovaný ELM klíč

Po opětovném spuštění aplikace na vás čeká tlačítko, kterým můžete obchod Theme Store dočasně zablokovat, resp. odblokovat. Licenční klíč ELM platí tři měsíce, po jejichž uplynutí budete muset celou proceduru registrace klíče znovu zopakovat.

Aplikace ThemeGalaxy DIY ve zkratce:

  • schémata pokrývají design 35+ systémových aplikací
  • a dále umí upravit design 15+ aplikací třetích stran
  • k dispozici je více než 70 fontů ke stažení a okamžité instalaci
  • na výběr je přes 1 000 předdefinovaných barev
  • podpora světlých a tmavých variant schémat pro systémové aplikace
  • export do zdrojového souboru, který lze použít v editoru od Samsungu
  • podpora custom balíků ikon (je třeba je stáhnout z Google Play)
  • úprava vzhledu Samsung klávesnice
  • plně upravitelný vzhled systémového rozhraní

Vlastní schémata si můžete vytvořit i pro Galaxy Note 8:

Zdroj Project-vivid

Váš názor Další článek: Caterpillar CAT S41 spoléhá na robustní tělo a štědrou kapacitu baterie [galerie]

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , Samsung Galaxy A3 (2017), Samsung Galaxy A5 (2017), Samsung Galaxy A7 (2017), Samsung Galaxy J5 (2017), Samsung Galaxy J7 (2017), Samsung Galaxy Note 8, Samsung Galaxy S7, Samsung Galaxy S7 64GB, Samsung Galaxy S7 Active, Samsung Galaxy S7 Edge, Samsung Galaxy S7 Edge 64GB, Samsung Galaxy S8, Samsung Galaxy S8+, Build,