Tizen bude operačním systémem ekosystému „Internet of Things“

Samsung před nedávném představil svou platformu ARTIK, která definuje základní hardwarové moduly pro ekosystém „Internet of Things“ (IoT), který můžeme přeložit jako „internet věcí“. Ten je brán jako výhled do budoucnosti mobilních zařízení, která budou všechna připojena k internetu. To se týká, jak stávajících mobilní zařízení (smartphony, tablety, chytré hodinky, chytré televize, chytré náramky, apod.), tak i případně úplně nových zařízení, která k internetu ještě nikdy nebyla připojena. 

Samsung vidí v internetu věcí velkou budoucnost, a již nyní přihlašuje, že jej po softwarové stránce bude bhospodařovat platforma Tizen. Tento operační systém, který vyvíjí Samsung společně s Intelem, již úspěšně pronikl do oblasti nositelných zařízení a pomalu se začíná rozvíjet i v oblasti smartphonů (Samsung Z1) a také u chytrých televizí. Byť má systém řadu odpůrců, kteří si myslí, že oproti Androidu, iOS a Windows Phone nemá co nabídnout, víceprezident Samsung Electronics Software Center, Jong-deok Choi, se k tomu vyjádřil takto: „Připravujeme se na internet věcí a Tizen jakožto operační systém bude jeho klíčovou součástí“.

Klepněte pro větší obrázek
O čem bude internet věcí? O internetu a o vzájemném propojení

Cílem Samsungu je mít všechna specifikovaná zařízení připojená k IoT do roku 2017, propojení všech IoT zařízení mezi sebou má být dostupné do roku 2020. Centrem všeho dění má být internet, takže k němu bude mimo mobilní zařízení připojena i pracovní kancelář nebo třeba domácnost. Představit si to můžeme jednoduše tak, že ke všemu přidáme přízvisko „smart“. Chytré zámky na dveřích, chytré lednice, pračky, sušičky, trouby, to vše spadá do kategorie IoT, přičemž jedno zařízení „uvidí“ na každé další zařízení v domácnosti a bude s ním moci komunikovat.

Zdroj: Tizen Indonesia

Diskuze (1) Další článek: Trh s tablety v našem regionu padá, nejvíc ztrácí Apple

Témata článku: Samsung, , , , , , , , Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4-A, Samsung Z1, Operační systém, Things, Internet of Things, Iot zařízení, System, Systém, I/O,