Vrátí se Telecom a Eurotel? PPF uvažuje o rozdělení O2

Finanční skupina PPF prý uvažuje o rozdělení firmy O2 Czech Republic, provozovatele operátora O2, na dvě samostatné společnosti. Nutí ji k tomu nízká návratnost investic a omezená manipulace s cenami u některých nabízených služeb. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny. Rozdělením na dvě firmy by se O2 vyhnula regulaci, která operátora postihuje coby monopolního poskytovatele pevných linek. Zástupci operátora ani PPF zatím plány na rozdělení oficiálně nepotvrdili.

Klepněte pro větší obrázek
Kampus O2 v pražské Michli bude možná do budoucna sloužit dvěma sesterským firmám

V úvahách je rozdělení operátora na dva samostatné celky: jeden velkoobchodní, který bude přeprodávat služby pevných linek a infrastrukturu jiným subjektům, ale sám se nebude zabývat koncovým prodejem služeb; a druhý maloobchodní, jenž bude fungovat jako operátor pevných i mobilních služeb, přičemž za používání infrastruktury bude platit sesterské velkoobchodní firmě.

O2 chce vyšší výnosy z pevné sítě

Podobně dnes fungují i další evropští operátoři, kterým zůstalo dědictví pevných linek z dob předmobilních. Historicky O2 z rozdělených firem vznikla. Před rokem 2005 fungovaly samostatně společnosti Český Telecom s pevnou sítí a Eurotel s mobilní. Po odkoupení Eurotelu státem došlo v roce 2006 k prodeji obou firem španělské Telefónice, která je sjednotila do jediného molochu.

O2 by se oddělením infrastruktury do samostatné společnosti zbavilo regulační zátěže, která padá na poskytování služeb pevné sítě. Operátor by tak mohl poskytovat například výhodnější kombinované balíčky mobilního volání a pevného internetu. Tržby z pevných sítí podle Hospodářských novin letos ve druhém čtvrtletí poprvé od roku 2006 překonaly výnosy z mobilní sítě. O2 na pevné síti poskytuje mimo jiné hlasové služby, ADSL/VDSL internet a služby internetové televize O2TV.

Diskuze (24) Další článek: City mobile, Lama mobile a Plus4U přicházejí s novými tarify

Témata článku: , , , Telecom, Euro, Euro &, Hospodářské noviny, Finanční skupina, UVA, PPF