Výrobce Alcatelů a BlackBerry prodal velkou část firmy investorům. V byznysu chce ale zůstat

Čínské TCL, výrobce smartphonů pod vlastní značkou a také u nás známých Alcatelů a BlackBerry, prodalo významnou část své mobilní divize externím investorům. Celkem jde o 49% podíl, který si rozdělí tři méně známé čínské telekomunikační a investiční společnosti. TCL si ponechává těsnou nadpoloviční většinu 51 %, informuje čínské ekonomické médium Caixin.

Tento krok se může jevit jako překvapivý, ale když se podíváme na hospodářské výsledky divize za posledních několik let, není se čemu divit. Telekomunikační divize TCL je ztrátová a zatím jí výrazněji nepomohla ani akvizice výroby zařízení BlackBerry od stejnojmenné kanadské firmy. Podepsána byla i spolupráce s Vertu, ale než se výroba stačila rozjet, nový turecký vlastník luxusní značku ukončil.

Proto se finanční injekce od investorů jistě hodí. TCL ujišťuje, že i přes ztrátovost zatím v mobilním byznysu zůstává a spolu s novými investičními partnery se ji pokusí eliminovat. Za první polovinu letošního roku skončila mobilní divize v čisté ztrátě okolo 129 milionů dolarů. Hodnota transakce je přitom pouze 63 milionů dolarů, což ukazuje na vysoké zadlužení divize. Její hodnota od vzniku v roce 1999 klesla zhruba sedmkrát.

Letošní nejvyšší model Alcatelu je Idol 5s:

Diskuze (3) Další článek: Samsung představil nové fotočipy. Oba by se mohly objevit již u Galaxy S9 a S9+

Témata článku: Alcatel, Blackberry, , , , , , , Čistá ztráta, Divize, Mobilní byznys, Velká část, Luxusní značka, Významná část, Telekomunikační divize, Hospodářský výsledek, Finanční injekce, Injekce, Investiční společnost, Hodnota, F +, Část firmy, První polovina, A/B, Alcatelů