Třetí výjimka pro Huawei. Nasazení služeb Googlu do nových mobilů ale stále neřeší

Huawei Technologies nadále zůstává na tzv. Entity Listu, tedy seznamu firem, se kterými běžně nesmí obchodovat žádná americká společnost. Výjimky uděluje americké ministerstvo obchodu, které nově udělilo v pořadí už třetí tříměsíční výjimku pro Huawei a některé její dceřiné společnosti. Čínská firma tak může obchodovat s vybranými americkými společnostmi, které získaly dočasnou licenci, do 16. února 2020. Co se bude dít dál, se zatím neví.

Tiskový mluvčí české pobočky Huawei Pavel Košek k tomu uvádí: „Prodloužení dočasné licence nebude mít na činnost společnosti Huawei významnější dopad. Toto rozhodnutí nic nemění na skutečnosti, že dle našeho názoru je ke společnosti Huawei přistupováno nespravedlivě. Již dlouho zastáváme názor, že rozhodnutí Ministerstva obchodu Spojených států amerických zařadit společnost Huawei na takzvaný Seznam subjektů (Entity List) způsobil více škod Spojeným státům než společnosti Huawei. Rozhodnutí ekonomicky poškodilo americké společnosti, se kterými Huawei obchoduje, narušilo spolupráci a zejména vzájemnou důvěru, na které globální dodavatelský řetězec závisí. Vyzýváme vládu Spojených států, aby ukončila toto nespravedlivé zacházení a společnost Huawei ze Seznamu subjektů odstranila.”

Udělení třetí výjimky z pohledu koncových zařízení mimo jiné znamená, že Huawei může nadále dodávat do svých smartphonů aktualizace operačního systému Android a další vylepšení postavená na amerických technologiích. To se týká ovšem pouze modelů, k nimž výrobce získal licence ještě před uvalením amerických sankcí v květnu 2019. Nové později uvedené modely už na služby Googlu nárok nemají, což je problém zejména u současné vlajkové řady Huawei Mate 30. Tu výrobce sice v Evropě plánuje postupně uvést, ale zatím je s alternativními aplikacemi čínského původu.

Diskuze (2) Další článek: VYZKOUŠENO: AKG Y100 jsou nenápadná a skladná sluchátka k mobilu na cesty

Témata článku: Huawei, , , , , , , , , , MOBI, Pro +, Ministerstvo obchodu, Mobil, Výjimka, Seznam subjektů, Nasazení, Huawei ze Seznamu, Pavel Kos, Entita List, Nový mobil, Evropa, Americká společnost,