V Holandsku zavedli neomezený mobilní internet. Sítě nekolabují, operátoři nekrachují

Čerstvou zkušenost s neomezenými datovými tarify mají v Holandsku, zavedli je tamní T-Mobile a Tele2. Výsledkem je větší zájem lidí o datové služby. Tragické scénáře se nenaplnily, sítě nekolabují a firmy nekrachují. Stalo se to, že lidé více datují, nikoli extrémně. 

Průměr na SIM v Holandsku se blíží 1 GB měsíčně, což je podobné jako u nás, ale neomezené tarify by s tímto údajem měly pohnout směrem nahoru.

Zpráva holandského regulátora (ACM) mluví o tom, že celkový objem přenesených dat vzrostl o čtvrtinu ze 61 000 TB v prvním čtvrtletí 2017 na 77 000 TB ve druhém čtvrtletí 2017 a ti operátoři, kteří zavedli neomezené datové tarify zvýšili tržní podíl (T-Mobile o 5 % za první pololetí loňského roku).

Neomezená data = win-win

Trendem místního trhu jsou balíčky kombinující mobilní služby a služby pro domácnost, například mobilní tarify pro rodinu a k tomu internet či televize.

Klepněte pro větší obrázek
Opravdu neomezený tarif (vč. dat) + 10 GB v EU má holandský T-Mobile v přepočtu za 900 Kč

Na druhou stranu „svázané“ služby dle ACM znamenají riziko zakonzervování trhu, jelikož vyvázání čísla z tohoto svazku a přechod za lepší nabídkou může odrazovat právě kvůli ztrátě benefitů jako jsou programové kanály zdarma nebo nižší cena na fixní služby pro domácnost.

Tak či onak, neplatí rovnítko mezi neomezenými daty a kolapsem sítě kvůli stahovačům. Jistě se nějací objevili, ale drtivá většina lidí se takto nechová. Průměrný zákazník se prostě jen přestává bát využívat svůj chytrý telefon.

Diskuze (65) Další článek: PornHub za rok streamoval tolik porna, že by zaplnilo všechny iPhony na planetě

Témata článku: , , , , , , , , , , Datový tarif, Loňský rok, Přenesená data, Operátor, První čtvrtletí, Neomezené data, Data, MOBI, Sít, Průměrný zákazník, Fixní služba, Mobilní tarif, Neo +, Neo, První pololetí,