Velký triumf pro Spotify a spol. Streamování už je největší zdroj příjmů hudebního průmyslu

Online streamovací služby alá Spotify či Apple Music se loni staly největším zdrojem příjmů hudebního průmyslu. Poprvé za sebou nechaly CD nosiče a stahování digitálních nahrávek. Podle zprávy Mezinárodní federace hudebního průmyslu (IFPI) se celkové příjmy hudebního průmyslu zvýšily o 8,1 % na 17,3 miliardy dolarů (přes 360 miliard korun).

Příjmy hudebního průmyslu se díky streamování začaly zvyšovat po dlouhém období poklesu. V průběhu 15 let do roku 2014 se tržby z prodeje hudby snížily o 40 procent na 14,3 miliardy dolarů.

 

Nejžádanějším hudebníkem se loni stal Ed Sheeran, za ním byla jednička roku 2016 Drake a třetí Taylor Swift

 

Loni měly streamovací firmy 176 milionů předplatitelů a svůj podíl na příjmech sektoru zvýšily na 38 % z 29 % v předcházejícím roce. Prodej fyzických nosičů loni klesl o 5 % a prodej prostřednictvím stahování o 20 %. Důvod k radosti? Částečně. Ve srovnání se zlatou dobou (konkrétně rokem 1999) jsou loňské příjmy celého sektoru na pouhých 68 %.

Zlepšení je patrné v Latinské Americe, kde se tržby hudebního sektoru vloni zvýšily o 17,7 %, a pak v Číně, kde růst činil 35,3 %. V pětici největších trhů z hlediska tržeb se drží USA, Japonsko, Německo, Británie a Francie. Čína byla vloni desátá a Brazílie devátá.

Diskuze (17) Další článek: Google Play Awards 2018: Toto jsou nejlepší nominované hry a aplikace

Témata článku: , , , , , , , , , , Příjem, Fyzický nosič, Celkový příjem, Velká Británie, Dolar, Taylor Swiftová, Ed Sheeran, Předcházející rok, Dlouhé období, Japonsko, Streamovací služba, Pro +, Velký, Latinská Amerika, Hud