Xiaomi chce dopřát 5G každému. Mi 10 Lite je jeden z nejlevnějších modelů pro sítě nové generace

Podpora sítí 5G časem nebude pouze výsadou nejdražších smartphonů. Takřka každý větší výrobce už má nyní v portfoliu alespoň jeden cenově dostupný model s podporou sítí páté generace. Umožňuje to zejména čipset Snapdragon 765G, na který sází i nově představené Xiaomi Mi 10 Lite 5G. Do prodeje půjde v květnu s evropskou cenovkou 349 eur. Česká cena se může kvůli slabé koruně vyšplhat i přes 10 000 Kč.

Klepněte pro větší obrázek
Na globálním trhu má rodina Mi 10 hned tři členy

Telefon je klasicky řešenou odlehčenou verzí svých vlajkových předobrazů Mi 10 a Mi 10 Pro. Obsahuje o něco menší Full HD+ 6,57palcový AMOLED s kapkovitým výřezem a vestavěnou čtečkou otisků. Na výběr bude dvojice paměťových verzí 6 + 64 nebo 8 + 128 GB. Operační paměť je typu LPDDR4X, vnitřní úložiště pak UFS 2.1.

Zadní čtyřnásobný fotoaparát ve „sporáku“ má sestavení 48 + 8 + 2 + 2 Mpx, přičemž sekundární objektiv slouží pro širokoúhlý záběr a další dva jsou potom pro makro snímky a měření hloubky ostrosti. Kapacita baterie činí velmi slušných 4 160 mAh, fungovat bude i rychlé kabelové dobíjení 20 W. Bezdrátově se telefon dobíjet nedá.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (7) Další článek: Operátoři nestihli pokrýt další úseky metra podle plánu. Nový termín je konec června

Témata článku: Xiaomi, , , , , , , Nová generace, Lít, Full HD, Generace, Síť, Model, Pro +, Lite, Nejlevnější model,