Yale Home View 303W: I potmě vidí do všech směrů a obraz pošle do mobilu

Bezpečnostní Wi-Fi kamera Yale Home View 303W zaujme vzhledem, otáčivou konstrukcí a napojením na chytrý telefon. Kamerka je plastová a vzhledem připomíná černo-bílé vajíčko. Na poměry domácích bezpečnostních kamer je sice trochu mohutnější, přesto je vhodná, jak k umístění na stůl, tak přidělání na zeď či strop pomocí přibaleného polohovacího držáku.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Yale má snadno zapamatovatelný tvar. Mezi ostatními kamerkami ji určitě nepřehlédnete.

Kamerka je vybavena anténkou pro příjem Wi-Fi, nechybí však ani vstup pro Ethernet. Pamatujte však, že u bezdrátového připojení je podporováno výhradně pásmo 2,4 GHz. Na bocích zařízení najdete audio vstup i výstup skrze 3,5mm konektor, přestože kamerka nabídne vlastní mikrofon i repráček. Pro ukládání záznamu je zde slot pro microSD kartu, ale data můžete přímo posílat i na DropBox.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Připojíte se buď přes Wi-Fi nebo skrze ethernetový kabel.

Největším benefitem, který kamerka v dané cenové kategorii přináší, je schopnost pokrýt obrovský prostor. Lze s ní otáčet až o 360° ve vodorovné ose nebo svisle o 120°. Tento pohyb lze ovládat manuálně přes mobilní aplikaci, nebo automaticky v přednastavené smyčce.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Kamerka má zvukový vstup i výstup, ale také slot pro paměťovou kartu microSD.

Kamerka se nastavuje a poté i ovládá skrze mobilní aplikaci pro Android nebo Apple iOS. Při hledání v obchodě se zaměřte na tu s názvem Yale Home View App, výrobce totiž nabízí několik podobných verzí pro jiné kamerky, ale s těmi byste (stejně jako zpočátku já) neuspěli.

Samotný proces nastavení je jednoduchý, vytvoříte si účet pomocí e-mailu a hesla, naskenujete QR kód nalepený na zadní straně kamerky a předáte aplikaci přístupové údaje ke své Wi-Fi. Veškeré nastavení pak proběhne automaticky. V aplikaci pak můžete kamerku libovolně pojmenovat pro případ, kdybyste si jich pořídili více.

Ovládání je snadné, sada přehledných ikonek umožní s kamerkou pohybovat, natáčet obraz, zvýšovat hlasitost, zapínat/vypínat noční vidění a praktická je i možnost přetočení obrazu svisle či vzhůru nohama pro případ, že jste montovali na zeď jebo ke stropu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Kamerku lze ze spodní strany přišroubovat k přibalenému držáčku a přidělat ke zdi nebo stropu.

Yale Home View umí nahrávat video v SD či HD kvalitě. Totéž platí i pro živý přenos do mobilního telefonu. Zde tedy kamerka trochu ztrácí za konkurencí s Full HD. Videu však nelze upřít ostrost ani detaily a vzhledem k ceně není stran kvality moc co vytýkat. Od vyššího rozlišení Yale patrně upustil kvůli menším datovým tokům objemu ukládaných dat.

Ukázkové video:

Stran živého přenosu videa potěší možnost digitálně zoomovat, navzdory zhoršení kvality obrazu. Nejvíce jsem ocenil režim nočního vidění s výborným dosvitem až 8 m. Kamerka tedy sice nebude ideální na použití do velké haly či prodejny, ale v běžné domácnosti (pro kterou je určena) je tento rozsah dostatečný. Pochválit musím i kvalitu obrazu, která je i za naprosté tmy díky IR přísvitu výborná.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Kamerku lze ovládat skrze dobře zpracovanou mobilní aplikaci.

Jednou z chytrých funkcí je automatická detekce pohybu nebo zvuku. Pokud je kamera detekuje, pořídí krátkou videonahrávku a pošle vám notifikaci/upozornění do aplikace. Pokud kamerce poskytente svůj e-mail, bude vám na něj posílat i fotografie ze snímané scény. Abyste se vyvarovali planým poplachům, lze nastavit i citlivost rozpoznávání. Asi totiž úplně nechcete, aby vás telefon otravoval, pokud se vám v bytě pouze zavlní záclona.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Kamerka má i své notifikační centrum ve kterém vás upozorní na případný pohyb. Rovněž zde najdete galerii pořízeních fotek či videí.

Užitečné je také obousměrné audio, kdy skrze telefon můžete komunikovat s osobou před kamerou. Zvuková komunikace může přitom probíhat, jak obousměrně, tak jen z vaší strany, což se může hodit například pro vystrašení a zahnání zloděje.

Yale Home View 303W se v českých obchodech prodává od 3 000 Kč. Za tuto cenu nabídne komplexní ochranu domácnosti, hlavním benefitem je pohyblivá konstrukce s možností kamerkou otáčet do čtyř směrů, skvělé je noční vidění, automatická detekce pohybu i obousměrné audio.

Plusy:

  • Možnost otáčení do více směrů
  • Živý přenos do telefonu
  • Automatická detekce zvuku i pohybu
  • Funkce vysílačky
  • Noční vidění s dosahem až 8 m
  • Možnost ukládat záznamy na DropBox

Minusy:

  • Větší rozměry kamerky
  • Natáčí maximálně v HD rozlišení
  • Paměťová karta pro záznam není součástí balení
Diskuze (6) Další článek: Microsoft proti iPadu: Levný tablet Surface Go bude stát jen deset tisíc

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , Aplikace, Full HD, Notifikační centrum, Zvukový vstup, Hlavní benefit, Wi-fi kamera, Případný pohyb, Poměry, Ethernet, Mobilní telefon, Apple IOS, Spodní strana,